Üniversitemiz ev sahipliğinde Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) iş birliği ile "Türk ve Türkiye Yüzyılı İçin Bir Kilit Olarak Enerji" özel oturumu ile “3. Uluslararası Türkiye Enerji Birliği Kongresi” gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Taşkent Binası’nda gerçekleştirilen kongreye; Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkan Yardımcısı Uğur Çevik, Üniversitemiz Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ı temsilen Üniversitemiz Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül yaptı. Üniversitemiz Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM)’un açılış programı nedeni ile kongreye katılamayan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmacı konuklara ve katılımcılara selamını ileterek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, enerjinin, Türk dünyasında dün, bugün ve gelecekte önemli bir rolü olduğunu ve iş dünyasıyla entegrasyon süreçlerini güçlendirmek için somut adımlar atmayı gerektiren bir konu olduğunu kaydetti.
Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, sözlerine şöyle devam etti: “Enerji, bir ülkenin ekonomik büyüme hedeflerinden iklim değişikliğiyle mücadele programlarına, dış ticaret hacimlerinden güvenlik politikalarına kadar bir dizi önemli gündem maddesini etkileyen hususlara odaklanmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme ve enerji verimliliğini artırma çabaları, sürdürülebilir bir enerji geleceği için akademik ve teknik çalışmalara dayanan önemli adımlardır. Türk dünyasındaki ülkelerin yenilenebilir enerji yatırımlarındaki ilerlemeler ve güneş ve rüzgâr enerjisi gibi kaynaklardan elde edilen enerji miktarının sürekli artması, bu çabaların somut sonuçlarını yansıtmaktadır. Bu yönde yapılan çalışmalar, hem iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamakta hem de enerji arz güvenliğini artırmaktadır.”
Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül son olarak, “Bu kongre ile, enerji sektöründe akademik ve teknik araştırmalar, yenilikçi teknolojiler, iyi uygulamaları ve politika önerileri ele alınacaktır. Enerji üretimi, dağıtımı, depolanması, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları, maden kaynakları, enerji ticareti ve ülkeler arasında iş birliği projeleri ve yatırımlarının yanı sıra enerji sektöründe eğitim ve uzmanlık paylaşımı da kongrenin odak noktaları arasında yer almaktadır. Kongre ile katılımcılara yeni iş bağlantıları kurma, projelerde ortaklıklar geliştirebilme ve bilgi alışverişinde bulunabilme gibi önemli katkılar sunacağına inanıyorum” sözleri ile konuşmasını sona erdirdi.
Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener yaptığı konuşmasında, enerjide farkındalığı artırma hedefi ile bu yılki kongrede Türkiye Yüzyılı vizyonunda enerjinin rolünü ele aldıklarını belirterek, "Uluslararası sistemde birçok risk ve kırılganlık bulunuyor ama bizim için bu kırılganlıklar bir fırsat olarak da değerlendirilebilir. Bu fırsatlar perspektifinde Türk dünyası birtakım avantajlar yakalayabilir. Türkiye Yüzyılı ve Türk Yüzyılı'nın entegrasyonuyla söz konusu coğrafyada başarılı işler yapılabilir. Enerji de bu perspektifte kaldıraç olarak karşımıza gelecek" ifadelerini kullandı.
Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Çevik ise Türkiye Yüzyılı kapsamında her alanda hedefler belirlendiğini vurgulayarak, Türk dünyası açısından bakıldığında enerjinin en önemli alanlar arasında yer aldığını söyledi.
Ukrayna-Rusya savaşı ile başlayan süreçte Türkiye'nin enerji açısından ne kadar önemli bir kavşak noktası olduğunun daha iyi anlaşıldığını aktaran Prof. Dr. Uğur Çevik, söz konusu süreçte Türk Akım ve Mavi Akım projelerinin öneminin ve Avrupa'nın enerjide dışa bağımlılık boyutunun ortaya çıktığını dile getirdi.
Prof. Dr. Uğur Çevik, "Rusya ve Ukrayna arasında devam eden bir kriz söz konusu. Bu kriz, Türk dünyasındaki enerji potansiyelinin ne kadar önemli olduğunu öne çıkardı. Petrol ve doğal gaz açısından Türk dünyası ülkelerinin ciddi altyapısı bulunuyor, bu bir kez daha ortaya çıktı. Projelere bakıldığında Doğu Akdeniz'de bulunan kaynakların Avrupa ve dünyaya ulaştırılmasında en kolay yolun Türkiye olduğu bir kez daha ortaya çıktı" dedi.
Üniversitemiz Biyomedikal Kalibrasyon ve Araştırma Merkezi, TÜRKAK Tarafından Akredite Edildi
Gazi Üniversitesi Anaokulu Öğrencileri Çiğdem Gezmesi Etkinliğinde Rektörümüzle Buluştu
Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elbrus İsayev ve Heyeti Üniversitemizi Ziyaret Etti
“Mezuniyet Sergisi Atölye 109: Eşik” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
Dünya Fikri Mülkiyet Günü Kapsamında Düzenlenen Programda Üniversitemiz Yerini Aldı
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.